Εμείς Οι ΠολίτεςΜΙΚΡΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑ ΝΗΣΙΑ

2 Απριλίου, 20210

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Στη νησιωτική πολιτική της Ελλάδας υπάρχουν τα μεγάλα «προνομιούχα» και τα μικρά νησιά «άγονης γραμμής» που υποφέρουν σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό, με βασικότερα προβλήματα τη σύνδεση με την ενδοχώρα, την υγεία και την εκπαίδευση. Προβλήματα τα οποία οδηγούν στη μείωση των μονίμων κατοίκων. Η Πολιτεία οφείλει να κατάλληλα μέτρα να ενισχύσει τη βιωσιμότητα αυτών των νησιών. Για Εθνικούς λόγους επιβάλλεται να ενισχυθούν άμεσα τα μικρά παραμεθόρια νησιά πού δεν είναι αυτόνομοι δήμοι, ώστε να ανέβουν οικονομικά και πληθυσμιακά. Τα νησιά αυτά είναι στα σύνορα με την Αλβανία η Ερεικούσσα, το Μαθράκι & οι Οθωνοί, στα σύνορα με την Τουρκία η Ψέριμος & οι Αρκιοί.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Θα πρέπει με παρεμβάσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο να αναδειχθούν οι προτεραιότητες μας σε σχέση με τη νησιωτική πολιτική, ιδιαίτερα για τα μικρά παραμεθόρια νησιά. Έτσι οι βουλευτές που ασπάζονται τα παραπάνω, οφείλουν :

 1. Να ζητήσουν για Εθνικούς λόγους τα μικρά παραμεθόρια νησιά να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική αυτοδυναμία, με κάθε τέτοιο νησί:
  1. να αποτελεί ανεξάρτητη «Νησιωτική Κοινότητα» με δικά της έσοδα
  2. να έχει ως ελάχιστο προσωπικό δύο άτομα για την εξυπηρέτηση πολιτών (λειτουργία ΚΕΠ) και έναν τεχνικό
  3. να διαθέτει μονάδα τουλάχιστον πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
  4. να έχει νομοθετικά τη δυνατότητα ανάθεσης μικρών έκτακτων έργων άμεσα χωρίς διαδικασία διενέργειας διαγωνισμών, τριών προσφορών κλπ
 2. Να συμβάλλουν στην απαίτηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία έργων που θα αλλάξουν την εικόνα των νησιών (π.χ. μαρίνες κλπ).
 3. Να συμβάλλουν στη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας των Νησιωτικών Κοινοτήτων, με «κουμπαράδες» κατά τα πρότυπα του “diazoma.gr”, ώστε ιδιώτες, εταιρείες και ιδρύματα να χρηματοδοτούν συγκεκριμένα έργα που θα γίνουν.
 4. Να ζητήσουν την θέσπιση μέτρων δελεαστικών για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν ή να εγκατασταθούν σε τέτοια νησιά, ειδικά των νέων που επιθυμούν να εργαστούν εκεί ή να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις. Μέτρα όπως:
  1. Καλή συγκοινωνιακή σύνδεση με ηπειρωτική περιοχή για εύκολη πρόσβαση
  2. Καλή ευρυζωνική σύνδεση που θα επιτρέπει την απομακρυσμένη εργασία
  3. Ευνοϊκές συνθήκες στέγασης
  4. Οικονομική ενίσχυση για έξοδα πρώτης εγκατάστασης στο νησί
  5. Φοροαπαλλαγές ειδικά για τα πρώτα χρόνια δραστηριότητας

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανδρέας Λοβέρδος
Επικοινωνία
Αμερικής 19, Αθήνα, 10672
(+30) 210 331 4540
(+30) 6974 057 857
(+30) 6985 553 330
© 2023 Ανδρέας Λοβέρδος. All Rights Reserved.